Φόβοι για ντόµινο µειώσεων στο αγελαδινό

2018-12-17

Κρύος ιδρώτας στους κτηνοτρόφους από το «κούρεµα» 
ποσοτήτων και τιµών που προανήγγειλε η Δέλτα 

Το ενδεχόµενο οι τελευταίες κινήσεις του leader της εγχώριας αγοράς γάλακτος να λειτουργήσουν ως προποµπός ενός νέου κύκλου πιέσεων στις τιµές εισκόµισης του αγελαδινού, σε µια χρονική συγκυρία που κάθε άλλο παρά δικαιολογεί κάτι τέτοιο, ξορκίζουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι. 

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος (ΕΦΧΕ), µε την οποία καταγγέλλονται συστάσεις προς τους συνεργαζόµενους αγελαδοτρόφους να προχωρήσουν σε µείωση κατά 10%-15% της παραγωγής τους µπορεί να µην κατονοµάζει ευθέως τη ΔΕΛΤΑ, ουσιαστικά όµως τη «φωτογραφίζει», όταν κάνει λόγο για «τη µεγαλύτερη σε όγκο παραλαβής εγχώριου γάλακτος ελληνική γαλακτοβιοµηχανία». Άλλωστε, σύµφωνα µε τον τελευταίο απολογισµό εταιρικής υπευθυνότητας που δηµοσιεύθηκε στα τέλη Νοεµβρίου, η εταιρεία του οµίλου Vivartia απορροφά ετησίως το 25% της ελληνικής παραγωγής γάλακτος.

Όπως προκύπτει, µάλιστα, από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» το πρόβληµα είναι βαθύτερο καθώς, πέρα από την περικοπή των ποσοτήτων που θα απορροφά από 1/1/2019, η ΔΕΛΤΑ προανήγγειλε πριν από δύο εβδοµάδες και µειώσεις της τάξης του 1 λεπτού/κιλό στην τιµή αγοράς του γάλακτος για κάθε έναν από τους επόµενους τρεις µήνες.

Στον «πάγο» οι αυξήσεις

Τα νέα προκάλεσαν αρχικά έκπληξη στους αγελαδοτρόφους, καθώς, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» Βορειοελλαδίτης παραγωγός, «το τελευταίο διάστηµα υπήρχε συγκρατηµένη αισιοδοξία για άνοδο των τιµών, δεδοµένου ότι είχε ανέβει και η ευρωπαϊκή αγορά». Σε δεύτερο στάδιο, την έκπληξη διαδέχτηκε ο... κρύος ιδρώτας, καθώς άπαντες φοβούνται ότι το παράδειγµα του ηγέτη της ελληνικής αγοράς θα ακολουθήσει, για προφανείς λόγους, και ο ανταγωνισµός.

Τα πρώτα δείγµατα είναι πράγµατι ανησυχητικά, καθώς µπορεί µέχρι στιγµής κανένας άλλος «παίκτης» του κλάδου να µην έχει ανακοινώσει µειώσεις, ορισµένοι όµως βάζουν στο ψυγείο αυξήσεις τις οποίες είχαν προγραµµατίσει να δώσουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα µεγάλης βιοµηχανίας που εδρεύει στη Θεσσαλία και η οποία στα τιµολόγια του Οκτωβρίου που «έκοψε» στους παραγωγούς είχε προσθέσει µισό λεπτό/κιλό στην τιµή παραγωγού, δεσµευόµενη µάλιστα και για ισόποση αύξηση για τους επόµενους τρεις µήνες, δηλαδή 1,5 λεπτό/τρίµηνο.

Όπως πληροφορείται η «ΥΧ», µετά τις ανακοινώσεις της ΔΕΛΤΑ, η εν λόγω βιοµηχανία γνωστοποίησε ότι, για λόγους ανταγωνιστικότητας, κρατάει µεν την αύξηση του Οκτωβρίου, «παγώνει» ωστόσο επ' αόριστον τις αυξήσεις του επόµενου τριµήνου που είχε υποσχεθεί.

«Δεν µειώνεται η παραγωγή από τη µια στιγµή στην άλλη»

Όχι βέβαια ότι και οι πιέσεις για µείωση της παραγωγής είναι µικρότερης σηµασίας ζήτηµα: «Στην περιοχή είµαστε δύο µεγάλες µονάδες µε ηµερήσια παραγωγή 11,5 τόνους», λέει στην «ΥΧ» ο Σερραίος αγελαδοτρόφος, Πάρης Καραπασχάλης: «Η εταιρεία που συνεργαζόµαστε επί 21 χρόνια µας ζήτησε να προβούµε σε µείωση της παραγωγής µας κατά 5% για τον Ιανουάριο και 10% για τον Φεβρουάριο. Δεν είναι λύση να µην ταΐσουµε τα ζώα µας. Αν ρίξουµε την παραγωγή µε αυτόν τον τρόπο, θα χρειαστούµε τουλάχιστον 3-4 µήνες για να την επαναφέρουµε. Έχουµε δώσει αγώνα για να φτάσουµε σε αυτά τα επίπεδα, έχουµε διατροφολόγους, δεν µπορούµε να αλλάζουµε την παραγωγή µας από τη µια στιγµή στην άλλη». Όπως συµπληρώνει ο ίδιος, «αν πρέπει να κρατήσουµε κάτι θετικό, αυτό είναι ότι η Δέλτα πληρώνει κάθε µήνα», µε τη µέση τιµή για τις µονάδες της περιοχής «να είναι στα 38- 39 λεπτά».