Καλές τιμές και ζήτηση για τα καρύδια, χωρίς σχεδιασμό όμως γίνονται οι νέες φυτεύσεις

2018-09-28

Ξεκίνησε η συγκομιδή καρυδιών και αναμένεται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί. Φέτος αναμένεται να έχουμε μικρή μείωση της παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι αποδόσεις ποικίλουν ανάλογα την περιοχή. Οι τιμές παραμένουν σε καλά επίπεδα. Το θετικό είναι ότι άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά καρύδια οι Ιταλοί. Από τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εισαγωγές στην χώρα μας καρυδιών, από Ουκρανία, Ρουμανία και Βουλγαρία, για να καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Έντονο πάντως παραμένει το ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις, καθώς πολλοί παραγωγοί βλέπουν σε αυτήν την καλλιέργεια μια καλή, αν και μακροπρόθεσμη επένδυση, για ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποιος στρατηγικός σχεδιασμός με τις νέες φυτεύσεις και το πολλαπλασιαστικό υλικό που χρησιμοποιούμαι προέρχεται κυρίως από Βουλγαρία και Τουρκία.

Ο κ. Κώστας Γκόνος ιδιοκτήτης στο «αγρόκτημα Γκόνος» στην Αριδαία του νομού Πέλλας αναφέρει ότι «καλλιεργώ 170 στρέμματα με 3.500 καρυδιές διαφόρων ποικιλιών, όπως Chandler, Franquette, Pedro, Serr. Η πιο δημοφιλή ποικιλία που είναι ανθεκτική και δεν χρειάζεται πολλές καλλιεργητικές απαιτήσεις είναι η Chandler. Φέτος οι εναλλαγές της θερμοκρασίας δημιούργησαν κάποια προβλήματα στην παραγωγή (από μύκητες). Αναμένεται μια ελαφρώς μειωμένη παραγωγή με καλή ποιότητα. Η συγκομιδή ξεκίνησε για τις πρώιμες ποικιλίες στις 10 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Μέχρι αυτή την εποχή έχω συγκομίσει το 30% της παραγωγής μου. Οι τιμές για τα για τα καρύδια με κέλυφος (άσπαστα) κυμαίνονται από 3,30 μέχρι 3,80 ευρώ το κιλό. Για την ψίχα (πεταλούδα) φτάνει τα 10 ευρώ το κιλό.
Τα τελευταία χρόνια η σταθερότητα που παρουσιάζουν οι τιμές παραγωγού αλλά και η αυξημένη ζήτηση από την αγορά έχουν στρέψει μεγάλο αριθμό παραγωγών προς την καλλιέργεια της καρυδιάς. Πολλοί θεωρούν ότι είναι εύκολη καλλιέργεια κάτι όμως που δεν είναι σωστό. Υπάρχουν προοπτικές για την καλλιέργεια αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή και να υπάρξει μια στρατηγική με τις νέες φυτεύσεις. Το θετικό είναι ότι οι Ιταλοί άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για το ελληνικό καρύδι που έχει πολύ καλή ποιότητα».
Από την πλευρά του ο κ. Βάιος Λιάνος, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος «Καρυάτις Ολύμπου», που είναι στη Μαγούλα Ελασσόνας, δήλωσε ότι «εδώ και 5 ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα φέτος στην παραγωγή. Οι τιμές παραμένουν σε σταθερά επίπεδα. Τα καρύδια με κέλυφος πωλούνται στα 4 ευρώ το κιλό και η ψίχα (πεταλούδα) στα 12 ευρώ. Η παραγωγή της χώρας είναι μικρή και γίνονται εισαγωγές για να καλύψουν τις ανάγκες μας. Επίσης τα καλής ποιότητας ελληνικά καρύδια, που έχουν καλή γεύση και μέγεθος, πηγαίνουν κυρίως στη γαλλική αγορά.

Η πιο δημοφιλή ποικιλία που είναι ανθεκτική και δεν χρειάζεται πολλές καλλιεργητικές απαιτήσεις είναι η Chandler. Με κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες (κλαδέματα κ.α.), άρδευση με νέες τεχνολογίες και σωστούς ψεκασμούς, καταφέραμε σε 10 χρόνια να έχουμε μια παραγωγή 10 κιλών από το δέντρο. Υπάρχουν προοπτικές για την καλλιέργεια. Θα συνεχίσουμε τις νέες φυτεύσεις και έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις για να προχωρήσουμε σε εξαγωγές».
Ο κ. Βαγγέλης Μητρόπουλος, παραγωγός από την Αρκαδία και πρώην πρόεδρος στον Α.Σ. Βλαχοκερασιάς, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή. Οι πολλές βροχές και οι εναλλαγές θερμοκρασίας δημιούργησαν προβλήματα (καρπόκαψα κ.α.). Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή. Στην περιοχή έχουμε παλιά δέντρα αλλά και νέες φυτεύσεις (Chandler, Franquette κ.α). Οι τιμές παραγωγού πέρσι κυμάνθηκαν στα 3 - 4 ευρώ το κιλό για τα κλειστά. Φέτος λόγω μικρότερης παραγωγής αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 ευρώ».
Ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής, πρώην ερευνητής στο ΕΘΙΑΓΕ, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τις προοπτικές αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στην καλλιέργεια καρυδιάς. Όπως δήλωσε «η χώρα μας είναι ελλειμματική στα καρύδια. Έπρεπε το ΥπΑΑΤ να έχει ασχοληθεί σοβαρά με αυτή την καλλιέργεια. Δεν φτάνει η «πριμοδότηση» με κάποια ενίσχυση, θα πρέπει να υπάρχει στρατηγική για επενδύσεις στα συσκευαστήρια και στην προώθηση του προϊόντος. Στην Ευρώπη πουθενά δεν κυκλοφορούν τα καρύδια στο «τσουβάλι» αλλά σε συσκευασίες.
Υπάρχει ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις στην χώρα μας αλλά περίπου το 80% των δενδρυλλίων προέρχονται από τη Βουλγαρία και την Τουρκία (δεν είναι πιστοποιημένο). Στην χώρα μας τα δενδρύλλια καρυδιάς πωλούνται στα 12-15 ευρώ το τεμάχιο. Μιλάμε για μια μεγάλη επένδυση και θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί τις ποικιλίες που φυτεύουν. Για παράδειγμα σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα δεν θα πρέπει να βάζουμε πρώιμες ποικιλίες γιατί κινδυνεύουν από τους παγετούς αλλά ανθεκτικές για να αντέχουν (π.χ. Franquette). Πρέπει οι επιστήμονες να βοηθούν τους παραγωγούς στην επιλογή της ποικιλίας».

Πηγή:agrotypos