Με διαδικασίες του 19ου αιώνα το νέο σχέδιο νόμου των συνεταιρισμών

2019-09-30

Σε κοµπιούτερ και συρτάρια υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκει θέση τις τελευταίες ηµέρες το «νοµοσχέδιο-έκτρωµα» που συνέταξε και επιχειρεί να προωθήσει στα ανώτερα κλιµάκια της πολιτικής ηγεσίας η περιβόητη συντεχνία του ΟΣ∆Ε.

Πρόκειται στην κυριολεξία για µνηµείο ασχετοσύνης και θράσους περί τα συνεταιριστικά, έρχεται να ικανοποιήσει µε απόλυτα φωτογραφικό τρόπο συγκεκριµένα συµφέροντα σε βάρος των αγροτών και παρ' όλα αυτά, ουδείς αναλαµβάνει προς τον παρόν την ευθύνη να δροµολογήσει µια άλλη διαδικασία.

Στις αναπτυγµένες και ευνοµούµενες πολιτικά χώρες, όταν τίθεται θέµα ριζικής αναθεώρησης ενός νοµοθετικού πλαισίου, η πολιτική ηγεσία αναλαµβάνει την ευθύνη να δώσει στη δηµοσιότητα τους βασικούς άξονες των προθέσεών της επ' αυτού και να προκαλέσει στη συνέχεια έναν δηµόσιο διάλογο επί του οποίου, όλοι ενδιαφερόµενοι έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις τους. Όλο αυτό, στις ευνοµούµενες πάντα χώρες, αποτελεί τη «µαγιά» για να γίνει η πρώτη επεξεργασία από την πλευρά των αρµόδιων αρχών και να αρχίσει να γράφεται το νοµοσχέδιο. Επ' αυτού καλούνται στη συνέχεια να καταθέσουν ξανά τις παρατηρήσεις τους οι ενδιαφερόµενοι φορείς, να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να πάρει το δρόµο για τη Βουλή.

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν έχει συµβεί στην περίπτωσή µας. Εκτός από κάποιες γενικές εξαγγελίες ότι θα αλλάξει ριζικά ο νόµος, ίσως κι από µια δέσµευση ότι θα διευκολυνθούν (στη συγκρότηση και λειτουργία) τα συνεργατικά σχήµατα (εδώ ο όρος, ενδεχοµένως κάτι λέει), καµιά άλλη διεργασία δεν έχει γίνει. Ένα αόριστο κάλεσµα προς τους εκπροσώπους των αγροτών να καταθέσουν την πρότασή τους, η οποία, αν έχει τη σύµφωνη γνώµη όλων θα µπορούσε να πάρει και τη µορφή νόµου, όπως το απηύθυνε ο κ. Βορίδης από τη Θεσσαλονίκη, µοιάζει µάλλον έωλο. Πρώτον, γιατί δεν υπάρχει συγκροτηµένη εκπροσώπηση των αγροτών, δεύτερον, γιατί ό,τι έχει αποµείνει εκπροσωπεί το παλιό και το φθαρµένο και τρίτον, γιατί καµιά οργάνωση αγροτών δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη για την επεξεργασία και σύνταξη ενός τέτοιου βαρυσήµαντου σχεδίου νόµου. Αντίθετα, αυτό το αόριστο κάλεσµα του κ. Βορίδη, ανοίγει την όρεξη των επιτήδειων και συνήθως πρόθυµων... να κάνουν παιχνίδι. Σαν κι αυτό που κάνουν τις τελευταίες εβδοµάδες οι... φωστήρες της µηχανοπαρέας και το «υπαλληλικό δίκτυο», που έχουν στήσει στα ενδότερα της δηµόσιας διοίκησης.  

Πηγή:agronews