Νέα προσπάθεια από τους Ιταλούς για να πιέσουν τις τιμές στα φρέσκα ελληνικά ελαιόλαδα μέσω Κανονισμού για κατάλοιπα φυτοφαρμάκων
Με το άλλοθι ενός νέου Κανονισμού (ΕΕ 2018/686), ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 16 Μαΐου 2018, οι Ιταλοί τυποποιητές ελαιολάδου κάνουν από νωρίς φέτος γνωστές τις... προθέσεις τους, αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν έναντι της Ελλάδας, από την οποία προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες χύμα ελαιολάδου. Ο ΑγροΤύπος παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα σχετικό έγγραφο που εστάλη σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις ελαιολάδου που κάνουν εξαγωγές, σχετικά με τις νέες απαιτήσεις, όσον αφορά στα κατάλοιπα για τις ουσίες chlorpyrifos και chlorpyrifos-methyl στις λαδολιές. Στο πλαίσιο αποστολής του εγγράφου, οι ελληνικές επιχειρήσεις ενημερώθηκαν, ότι θα πρέπει να αποστέλλουν δείγμα ελαιολάδου στην Ιταλία για ανάλυση, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν κατάλοιπα των ανωτέρω ουσιών, γεγονός που ενδεχομένως δώσει... πάτημα για πίεση στην απορρόφηση ποσοτήτων και συνεπώς στις τιμές.
Εν μέσω προβλέψεων για μεγάλη μείωση της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου για μια σειρά από λόγους (δάκος, ξηρασία, χαλάζι κ.λπ.), οι πληροφορίες από παράγοντες της εγχώριας αγοράς αναφέρουν ότι ήδη έχει προκληθεί μια κάποια αναστάτωση με αφορμή το έγγραφο.
Καθώς μέχρι πρότινος τα πράγματα ήταν ιδιαιτέρως ελαστικά και οι δουλειές με την Ιταλία έκλειναν «απλά με μια αποστολή δείγματος», το οποίο ήλεγχαν οι Ιταλοί όσον αφορά τα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, ενώ οι ελληνικές εταιρείες ούτως ή άλλως υποχρεούνται να κάνουν τις δικές τους αναλύσεις.
Τώρα, με αφορμή τον Κανονισμό, ο οποίος όμως δεν επιβάλλει να γίνονται κατ' ανάγκη αναλύσεις στη χώρα που αγοράζει προϊόν από το εξωτερικό (εν προκειμένω την Ιταλία), τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν.
Σημειωτέον ότι με τον Κανονισμό αυτό, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από φέτος, τροποποιούνται τα ανώτατα όρια καταλοίπων για τις ουσίες chlorpyrifos και chlorpyrifos-methyl στις ελιές που προορίζονται για την παραγωγή ελαιολάδου.
Εν τω μεταξύ όσον αφορά τις τιμές του παραγωγού, υπάρχει πεποίθηση στις παραγωγικές περιοχές, ότι η αγορά στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ανοίξει με τιμές 3,15 -3,20 ευρώ το κιλό όσον αφορά στο νομό Λακωνίας κι ενώ στην Κρήτη η τιμή φτάνει τα 2,90 ευρώ το κιλό. Με τις ανησυχίες για προβλήματα ποιότητας και ποσότητας λόγω δάκου κ.λπ. πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν απόθεμα από πέρσι σε ελαιόλαδο και επιλέγουν την πώληση αργότερα.
Ολόκληρο το έγγραφο που εστάλη στις ελληνικές επιχειρήσεις https://www.agrotypos.gr/images/stories/file/elia%20analysi.pdf
Πηγή:agrotypos