Προσθέτει δικαιούχους η δραστική αύξηση ύψους 310 εκατ. ευρώ στα βιολογικά, χώρος για την κτηνοτροφία
Αύξηση κονδυλίων ύψους 310 εκατ. ευρώ φέρνοντας το συνολικό προϋπολογισμό στα 900 εκατ. για το Μέτρο 11 των Βιολογικών δρομολογεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews με αποτέλεσμα, ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες εντάξεις κυρίως στην κτηνοτρόφια που ήταν και η πιο αδικημένη από την αρχική μοιρασιά της προκήρυξης.
Ως εκ τούτου, ενώ αναμένεται να φανεί και η τελική κατανομή, εκτιμάται πως στις προκηρύξεις των μελισσοκόμων και στον κλάδο κηπευτικών-δέντρων θα ενταχθούν όλοι οι αιτούντες. Όσον αφορά ειδικότερα την κτηνοτροφία, έλειπαν ακόμα 261 εκατ. για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο και 36 εκατ. για τους παλιούς, σύνολο 318 εκατ. ευρώ. Τα επιπλέον κονδύλια λοιπόν θα κατευθυνθούν κυρίως για τις ανάγκες κάλυψης των αναγκών της ζωικής παραγωγής. Πληροφορίες που μένουν να επιβεβαιωθούν κάνουν λόγο για μοριοδότηση κοντά στο 60 για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο των βιολογικών και τα 48 όσον αφορά τους παλιούς.
Σημειώνεται εδώ πως μετά την ανακοίνωση της κατάταξης μοριοδότησης για την ένταξη στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, διαπιστώθηκε ότι παρά πολλοί κτηνοτρόφοι που αιτήθηκαν την ένταξη τους στο πρόγραμμα διατήρησης, βρίσκονται κάτω από το όριο ένταξης, λόγω χαμηλής μοριοδότησης. Αυτό αναφέρουν σε επιστολή τους προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, οι κτηνοτρόφοι των περιφερειών της ΑΜ-Θ αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι επισημαίνουν την αδικία που υφίσταται όλα αυτά τα χρόνια με την υψηλή πυκνότητα βόσκησης και την κατανομή στρεμμάτων ανά Ζωική Μονάδα, η οποία υπονομεύει την ένταξή τους σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης όπως τα βιολογικά. «Με τη μοριοδότηση και κατανομή των κονδυλίων σε ολόκληρη τη χώρα, πολλοί κτηνοτρόφοι της περιφέρειάς μας έμειναν εκτός και όσοι εντάχθηκαν, τα ποσά που τους αντιστοιχούν είναι το ίδιο χαμηλά με πριν, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών», αναφέρουν συγκεκριμένα ζητώντας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά την αύξηση των κονδυλίων και την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων κτηνοτρόφων της χώρας. Αναλυτικά η αποστολή των κτηνοτρόφων ΑΜ-Θ και Κ. Μακεδονίας αναφέρει:
Κύριε Υπουργέ
Μετά την ανακοίνωση της κατάταξης μοριοδότησης για την ένταξη στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, διαπιστώσαμε ότι παρά πολλοί κτηνοτρόφοι που αιτήθηκαν την ένταξη τους στο πρόγραμμα διατήρησης, βρίσκονται κάτω από το όριο ένταξης, λόγω χαμηλής μοριοδότησης.
Ταυτόχρονα πολύ μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων που αιτήθηκαν για πρώτη φορά την ένταξη τους στο πρόγραμμα, τελικά μένουν εκτός για τον ίδιο λόγο.
Η κατάταξη μοριοδότησης, όπως και η κατανομή των κονδυλίων στην προηγούμενη πρόσκληση, έγινε κατά περιφέρεια.
Αυτή τη φορά επιλέχθηκε η ίδια διαδικασία, να γίνει σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι κτηνοτρόφοι των περιφερειών της ΑΜ-Θ αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της υψηλής πυκνότητας βόσκησης που έχει οριστεί από το 2015, χωρίς καμία λογική κι επιστημονική τεκμηρίωση και μέσω της Τεχνικής Λύσης, έχουν τη μικρότερη κατανομή στρεμμάτων ανά Ζωική Μονάδα, 3.25 και 4.13 ΖΜ/Ha αντίστοιχα.
Ο υπολογισμός της πυκνότητας βόσκησης γίνεται με μια απλή διαίρεση, των επιλέξιμων κατά τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτάσεων βοσκοτόπων, με το ζωικό κεφάλαιο(Ζωικές Μονάδες)που έχει η κάθε περιφέρεια (Χωρική Ενότητα).
Αυτή η άδικη κατανομή που μας ακολουθεί μέχρι σήμερα, κατάφερε να μεταφέρει νομότυπα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των άμεσων ενισχύσεων που εξαρτώνται από τις εκτάσεις των βοσκοτόπων και εισέπρατταν οι κτηνοτρόφοι των περιφερειών αυτών πριν το 2015, προς τις υπόλοιπες. Ενισχύσεις όπως, η Βασική, το Πρασίνισμα, η Εξισωτική, το εθνικό απόθεμα Νέων Κτηνοτρόφων και η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, είναι υποπολλαπλάσιες στους κτηνοτρόφους των περιφερειών αυτών, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.
Η κατανομή των κονδυλίων κατά περιφέρεια στην προηγούμενη πρόσκληση, έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς κτηνοτρόφους της περιφέρειάς μας, να ενταχθούν στα βιολογικά με χαμηλή μοριοδότηση, αλλά ταυτόχρονα με πολύ μικρότερα ποσά, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.
Με τη μοριοδότηση και κατανομή των κονδυλίων σε ολόκληρη τη χώρα, πολλοί κτηνοτρόφοι της περιφέρειάς μας έμειναν εκτός και όσοι εντάχθηκαν, τα ποσά που τους αντιστοιχούν είναι το ίδιο χαμηλά με πριν, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών.
Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να επανενταχθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι που αιτήθηκαν τη διατήρηση των εκτροφών τους στα βιολογικά, με αύξηση του κονδυλίου για το παραπάνω πρόγραμμα.
Ζητάμε επίσης την αύξηση του κονδυλίου για τους νεοεισερχόμενους, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν, όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Επίσης σας επισημαίνουμε, την ανάγκη άρσης της αδικίας που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι στις περιφέρειες της ΑΜ-Θ και της Κεντρικής Μακεδονίας και κάποιων νησιών όπως η Θάσος, με τα χαμηλά ποσά ένταξης στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας. Η παραπάνω αδικία που υφίσταται από το 2015, δημιουργεί στρέβλωση του ανταγωνισμού και οικονομική ανισότητα μεταξύ των κτηνοτρόφων και των περιφερειών. Τέλος θέλουμε να σας επισημάνουμε την ανάγκη που πρέπει να γίνει κανόνας, όταν εντάσσεται ο κτηνοτρόφος στη βιολογική κτηνοτροφία και ταυτόχρονα έχει αιτηθεί την ένταξη εκτάσεων στη βιολογική γεωργία για παραγωγή ζωοτροφών, αυτή του η αίτηση να γίνεται αυτοδίκαια δεκτή.
Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας στα παραπάνω αιτήματά μας.
Με εκτίμηση
ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.
- ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
- ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
- ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
- ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ
- ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ
- ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ
- ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
- ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ
- ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ