Σενάριο του IGC δείχνει αύξηση παραγωγής και κατανάλωσης του σιταριού ως το 2024
Αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού κατά 1% κάθε έτος, με ταυτόχρονη αύξηση της κατανάλωσης κατά 0,9% επίσης ετησίως ως τη σεζόν 2023/24 προβλέπει νέα έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Σιτηρών (IGC). Κάτι τέτοιο δίνει ελπίδα στους παραγωγούς του πιο δημοφιλούς δημητριακού, που φοβούνται για το μέλλον της οικονομικής απόδοσης της καλλιέργειας, λόγω της μεγάλης παραγωγής και προσφοράς του παγκοσμίως.
Από ότι δείχνει όμως η εν λόγω έκθεση του IGC, η ζήτηση θα μεγαλώσει αρκετά ώστε η τιμή του σιταριού να μην πέσει. Επιπλέον θετικό μήνυμα αποτελεί η πρόβλεψη του ινστιτούτου πως θα αυξηθεί το σιτάρι που θα διακινείται στην αγορά κατά 1,3% ετησίως, δηλαδή τη σεζόν 2013/24 θα συμμετέχουν στις αγοραπωλησίες 11 εκατομμύρια τόνοι παραπάνω σιτάρι.
H μικρότερη συγκομιδή και οι προσδοκίες πτώσης των αποθεμάτων σιταριού για πρώτη φορά μέσα σε έξι χρόνια, κυρίως όσον αφορά στους σημαντικότερους εξαγωγείς, ήταν αυτές που έφεραν μια σταθερότητα των τιμών στις παγκόσμιες αγορές σιταριού κατά το πρώτο μέρος της σεζόν 2018/19. Οι υψηλότερες τιμές προκάλεσαν φέτος αύξηση της έκτασης που καλλιεργείται με σιτάρι για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών, και αν οι συνθήκες ανάπτυξης παραμείνουν ευνοϊκές, αναμένεται ανάκαμψη της παραγωγής για το 2019/20. Στη συνέχεια, μέχρι την περίοδο 2023/24, προβλέπεται μικρή αλλαγή στην έκταση, με αυξήσεις στην παραγωγή που θα προέρχονται κυρίως από τις καλύτερες στρεμματικές αποδόσεις.Η προβλεπόμενη αύξηση της κατανάλωσης είναι ως επί το πλείστον για χρήση ως τρόφιμο, λόγω της αύξησης του πληθυσμού καθώς και της ανόδου της ζήτησης ανά κάτοικο σε μέρη της Ασίας και της Αφρικής. Εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερο σιτάρι για τη διατροφή τους. Τα παγκόσμια αποθέματα μετά τη μεγάλη μείωση στο τέλος του 2018/19, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία σεζόν για να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα. Εντούτοις, προβλέπεται σταδιακή ανάκαμψη των αποθεμάτων μεσοπρόθεσμα.
Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί σταθερά, με νέα μέγιστα από το 2021/22, με αυξημένες αποστολές στην Ασία και την Αφρική. Το μερίδιο της Μαύρης Θάλασσας από τις συνολικές εξαγωγές φαίνεται να παραμένει υψηλό. Προωθούμενο κυρίως από την άνοδο της ζήτησης για άλεση σίτου στην Ασία και την Αφρική, το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να αυξάνεται σε τόνους σιταριού που εξάγονται και εισάγονται κατά περίπου 1,3% ετησίως, σημειώνοντας ρεκόρ από το 2021/22. Το 2024 αναμένεται να εμπορεύονται 11 εκατ. τόνοι παραπάνω σιτάρι.
Η αύξηση του πληθυσμού θα συνεχίσει να αυξάνει σταθερά την αγορά από την Αίγυπτο, αλλά θα μπορούσε να χάσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο στην Ινδονησία, όπου η κατά κεφαλήν χρήση αυξάνεται εν μέσω της αυξανόμενης δημοτικότητας των τροφίμων με βάση το σιτάρι. Αυτό θα συμβάλει επίσης στην άνοδο των εισαγωγών αλλού στην Άπω Ανατολή της Ασίας, όπως το Μπαγκλαντές, καθώς και σε μέρη της υποσαχάριας Αφρικής.
Η Ινδία θεωρείται ότι θα παραμείνει μικρός αγοραστής, ενώ οι αγορές από τη Σαουδική Αραβία θα καλύπτονται από την ανανεωμένη τοπική παραγωγή. Δεδομένης της κανονικής συγκομιδής, το μερίδιο των εξαγωγών της Μαύρης Θάλασσας (Ρωσία, Καζακστάν, Ουκρανία) θα πρέπει να παραμείνει υψηλό (κατά μέσο όρο 33%), αν και κάτω από τα πρόσφατα μέγιστα των δύο εποχών (38%), τα οποία απέδειξαν επαρκή διοικητική ικανότητα. Συνεπώς, άλλοι εξαγωγείς θα αντιμετωπίσουν ισχυρό ανταγωνισμό.
Πηγή:agronews